Mal et engleikon

Til alle tider og i mange, mange kulturer verden over, har “bevingede” væsener i menneskeskikkelse fascineret folk. Tænk bare på den græske sejrsgudinde, Nike, med sine løse gevandter og smukke svanevinger, den nordiske mytologis valkyrier, som samlede de døde krigere op fra slagmarken, skytsenglene og Superman, som svæver afsted med sin kappe og redder folk. Og så selvfølgelig alle biblens engle, lige fra de ærefrygtindgydende Serafer som med 3-dobbelte, øjenbeklædte vinger, vogter Guds trone, over ærkeenglen Gabriel, som bebudede Jesu fødsel for Jomfru Maria (i øvrigt det mest brugte motiv i den vestlige kulturs kunsthistorie), til Rafaels små, fede Puccier som dukker op alle vegne her ved juletid.

Det er oplagt at arbejde med engle i skolen – og med en god introduktion til forskellige tiders og kulturers engleskikkelser, får eleverne indsigt i både egen og fremmede kulturers billeder.

Med inspiration fra den amerikanske kunstner, Heather Galler, har jeg udviklet denne idé, som lukker op for en farvestrålende og fantasifuld tilgang til det klassiske ikonmaleri.

Der arbejdes her med maleri i flere lag (våde farver), og skitsearbejde, farvelære og komposition indgår i forløbet.

Ikonerne males på 9 m.m. MDF-plader i str. 27 x 22 cm., og fremgangsmåden er som i traditionelt ikonmaleri: Flademaleri som til sidst dekoreres med detaljer som ansigtstræk og mønstre.

Sådan kan du gøre:

  • Start med at give eleverne en grundig introduktion til englenes kunst – og kulturhistoriske univers.
  • Vis derefter eleverne billeder af Heather Gallers farvestrålende englemalerier. Slib en MDF-plade let og grundmal den med primer eller anden grunder.
  • Tegn en skitse af din engel på papir i samme format som pladen.
  • Tegn englen over på pladen ved hjælp af gammeldags kalkerpapir. Mal baggrunden.
  • Mal ansigt, hals og hænder.
  • Mal håret.
  • Mal resten af englen.
  • Når malingen er tør, kan du male mønstre og striber med små, fine pensler.
  • Du kan tegne konturstreger med Poscatuscher i flotte farver, og du kan lave prikker med bambusspyd, blomsterpinde og skumstempler.
  • Jo flere detaljer du laver, jo flottere bliver dit engleikon.

 

Ikonerne herunder er malet af pigerne på 7. årgang på Præstemarkskolen i Søften, hvor jeg var ude med Hinnerup Billedskoles rullende engleworkshop i forbindelse med Åben Skole i Favrskov.

Relaterede artikler

Mmmm…Manifold

For et par uger siden holdt jeg familiekursus for en dejlig flok børn, forældre og bedsteforældre i Hinnerup Billedskole. De weekender er altid tophyggelige, og

Læs mere

Line Frøslev

Billedkunstner, kunstformidler og forfatter

Jeg holder kurser og kunstworkshops for virksomheder, institutioner og private hos jer eller i mit atelier. Derud over står jeg bag kursusrækken Boost din billedkunst, som afholdes i samarbejde med CFU i Jylland, på Fyn og på Sjælland.  Læs mere

Populære
kategorier
inspiration

Lad dig inspirere af mine idéer og billeder her fra bloggen, men brug dem ikke kommercielt uden mit skriftlige samtykke ifølge loven om ophavsret.