Kunst på hospitaler

Syge børn har brug for positive oplevelser
At tegne og male er en kilde til glæde og eventyr. Som billedkunstner og uddannet billedkunstlærer ser jeg derfor et stort potentiale i at lade hospitalsindlagte børn arbejde med billedkunst. Gennem arbejdet med pensler og farver, kan børnene besøge verdener, hvor alt kan lade sig gøre. Hvor græsset er guldfarvet og himlen fyldt med blomster. Hvor prinser kæmper mod drager, og køerne har vinger og lysegrønne prikker. At fordybe sig i kunstens verden, kan give børnene et tiltrængt pusterum fra hospitalshverdagen.

I den billedskabende proces får børnene mulighed for at finde orden og struktur. De får mulighed for at fortælle hvad der gør indtryk, hvad de drømmer om, og hvad de er bange for. Gennem billederne kan de udtrykke tanker og følelser - også dem, der er svære at sætte ord på.

Når jeg tilrettelægger billedkunstforløb, lægger jeg stor vægt på at tilpasse indhold og form til lige præcis den gruppe børn jeg står over for. På den måde sikrer jeg børnene en god oplevelse, at de føler sig trygge, og tingene lykkes for dem. Gode oplevelser og succes giver livsmod.

Det skal pointeres, at mine idéer ikke skal betragtes som kunstterapi - men som grobund for dejlige oplevelser, nye perspektiver og givende fællesskaber for de indlagte børn og deres pårørende.

Kunstforløb for de indlagte børn
Både små og store børn kan have glæde af at arbejde med billedkunst. Jeg tilrettelægger kortere eller længere kunstforløb for de indlagte børn. Vi kan fx arbejde i mindre grupper, så oplevelsen også kommer til at handle om positivt samvær med de andre børn på afdelingen. Måske henter vi inspiration i eventyr, i tegneserier eller noget helt tredje som børnene har lyst til.

Kunstworkshop for hele familien
Det er en belastning for hele familien når et barn er indlagt. Men fx en hyggelig maleeftermiddag, hvor både det indlagte barn, hendes søskende og forældre er i gang med farver og pensler, kan give en positiv fælles oplevelse.

En anden idé er et åbent værksted, hvor det indlagte barn og den medindlagte forælder kan komme og gå som det passer dem. Jeg står klar med inspiration, sjove idéer og lettilgængelige teknikker til billeder som alle kan være med til at lave.

Udsmykning
Det skaber tilhørsforhold og giver stolthed at være med til at præge sine omgivelser.
De indlagte børn laver selv,  under min vejledning,  udsmykning til deres stuer eller til fællesarealer på afdelingerne. Børnenes billeder kan også bruges til skiftende udstillinger på helt andre afdelinger.
>> Se eksempler på udsmykning af hospitaler 

Gaveværksted
De indlagte børn kan her lave de skønneste billeder og små skulpturer, som kan foræres til dem de savner: familien, vennerne eller skolen derhjemme.


© Copyright 2013
Line Frøslev - Vestervej 5 - 8382 Hinnerup - Tlf.: 8698-8598 - info@linefroeslev.dk