Grafiske collager

Når jeg arbejder med mine egne malerier, arbejder jeg næsten altid på en bund af papir, som jeg klæber op på lærredet inden jeg maler. Jeg kan godt lide de strukturer folderne og de forskellige overflader i papiret giver, samt det uforudsigelige i at der ligger forskellige farvefelter på lærredet under malingen. Jeg kan lide det rå udtryk der opstår, når fx gamle koncertplakater fra Berlin, grov kardus, fint silkepapir osv. spiller sammen med transparente lag maling. Og så sker det faktisk, at jeg bliver så glad for min “bund”, at jeg næsten ikke nænner at male på den. Det var det, som satte den her idé i gang hos mig. Hvad hvis jeg prøver at male et billede uden at male? Altså bare holder mig til en lag-på-lag collage i papir. Det kastede jeg mig ud i at prøve af, og her kan du se den idé, som kom ud af det. En anden dag fortæller jeg om mine egne “collagemalerier”. Idéen har jeg også delt med AV Form, og her kan du se den i deres seneste billedkunstkatalog http://issuu.com/avform/docs/101444_billedkunst_november_2015_dk

Denne idé er inspireret af det enkle udtryk i grafisk design. Der arbejdes med skarpe, stramme linjer brudt af cirkler og ovaler. Opgaven er et studie i farver og komposition samt en øvelse i at forenkle et motiv, så det i en stiliseret version stadig rummer en høj grad af genkendelighed.
Som optakt til opgaven, kan eleverne se eksempler på Henri Matisses papirklip og helt moderne grafiske design som fx Jane Ormes og Inaluxe. Idéen kan bruges på alle klassetrin.

Materialer:

  • Malerlærreder med sorte svæverammer, fx 30×30 cm.
  • Silkepapir
  • Rivepapir
  • Neonfarvet rivepapir
  • Sort kardus
  • Evt. gamle bøger med tekst til at klippe i
  • Limlak
  • Puncher
  • Sakse
  • Pensler
  • Fernis med UV Filter

 

Sådan kan du gøre:
Vælg et motiv, som skal forenkles. Her katte. Lad børnene klippe flere ”skitser” i papir og snak om hvordan de enkelte forslag fungerer. At klippe sit motiv er en meget anderledes proces end at tegne, og det er en god øvelse i at forenkle og stilisere.
Lad eleverne overveje, om der skal arbejdes med rytme og gentagelse af enten selve motivet eller elementer i baggrunden på deres billeder.

Når eleverne har fundet frem til deres endelige figurer, bygges bunden i billedet op lag for lag. Start evt. med at beklæde hele lærredet med hvidt silkepapir, og byg derefter billedet op. Overvej om billedet skal holdes i en bestemt farveskala – fx tone-i tone med udgangspunkt i nabofarver i farvecirklen. Arbejd med overlapninger og undersøg hvad der sker, når silkepapir i forskellige farver ligger ind over hinanden.

Lad eleverne forholde sig til hvordan bunden i billedet skal komponeres, så den kommer til at spille sammen med motivet uden at ”overdøve” det. Stop op undervejs. Se på forskelle og ligheder i de forskellige billeder og lad eleverne komme med gode råd til hinanden om farver og komposition. Brug fagudtryk som gentagelse, rytme, linjer, åbne/lukkede former, bevægelse, statisk, overlapning osv.

Fortsæt med at bygge billedet op lag for lag og slut af med de helt små detaljer.
Monter billederne i sorte svæverammer og lav en superflot udstilling.

Tip: Når billederne er tørre, er det en god idé at give dem en slutfernis med UV filter, da silkepapiret ellers med tiden vil falme.

God fornøjelse!

Relaterede artikler

De tre vise mænd-collage

Fortællingen om de tre vise mænd fascinerer både børn og voksne med forestillingen om deres fine klædedragter, deres mystik og deres rige gaver. Denne idé

Læs mere

Halloweenbilleder

Beskrivelse af idéen: Halloween optager de fleste børn, og med denne idé er der plads til både gys, gru og spøgelseshistorier. Da vi var på

Læs mere

Line Frøslev

Billedkunstner, kunstformidler og forfatter

Jeg holder kurser og kunstworkshops for virksomheder, institutioner og private hos jer eller i mit atelier. Derud over står jeg bag kursusrækken Boost din billedkunst, som afholdes i samarbejde med CFU i Jylland, på Fyn og på Sjælland.  Læs mere

Populære
kategorier
inspiration

Lad dig inspirere af mine idéer og billeder her fra bloggen, men brug dem ikke kommercielt uden mit skriftlige samtykke ifølge loven om ophavsret.