Billedkunst i børnehaver

En flok forventningsfulde børn. Modige, nysgerrige og fyldte af skaberglæde og fantasi. Et levende og engageret oplæg og inspirerende materialer inden for rækkevidde. Så er rammen sat for en god kunstnerisk oplevelse.

Mal med legetøj

Min store begejstring for mit fag smitter af på børnene, som bliver inspirerede til selv at kaste sig ud i billedarbejdet. Godt hjulpet på vej af mine åbne spørgsmål og opfordringer til eksperimenter, udvikler børnene deres fantasi, deres eget billedsprog og deres egne fortællinger.

Jeg skræddersyr billedkunstforløb, som er tilpasset den enkelte gruppe børn. Ved et formøde kan jeg komme med konkrete forslag, der kan vælges imellem, eller jeg kan tage udgangspunkt i jeres ønsker og idéer og bruge disse til at udarbejde jeres kunstprojekt.

Eksempler på forløb

Udsmykning  af vægarealer inde eller ude:  Fx fælles fantasidyr eller børn i bevægelse. Vi  arbejder på  MDF plader og projekterer børnenes egne tegninger op i stor størrelse inden de males med akrylmaling i smukke farver.

Tematiske forløb: Fx om eventyr, krible-krabledyr eller naturen. Vi arbejder med mange forskellige materialer og teknikker. Fx små skulpturer i sammenkrøllet avispapir og tape, flydende akvarel, naturmaterialer som grene og sten, og  eksperimenterer med forskellige enkle trykteknikker.

Kunsteksperimentaruim: Vi undersøger mere diffuse materialer og processer. Vi tager udgangspunkt i alle de idéer der opstår i mødet mellem børnene og mig, og arbejder fx med  maling, pap, ler, tape, skrot/genbrugsobjekter, samt mere diffuse "materialer" som vand, vind, lys og lyd. Vi eksperimenterer med helt nye tilgange til kunsten og kaster os ud i det skæve og det skøre. Hvad sker der fx hvis man pakker en stol ind i vådt vat eller hænger stofstrimler med bjælder i træet på legepladsen? Hvad sker der hvis tegnepapiret ikke ligger på bordet, men pludselig er sat fast på undersiden af bordpladen?  Og kan man mon male med en dukke?

Evaluering af kunstprojekt i en børnehave

"Vi har haft fornøjelsen af at have Line Frøslev som Huskunstner (støttet gennem Statens Huskunstnerordning) i en periode på 14 dage. Hun har gennem fortælling (sprogligt og visuelt) draget os med ind i en spændende fantasiverden, som derefter var udgangspunkt for børnenes kreative udfoldelser... Line har i det kreative arbejde med børnene haft en umiddelbart og anerkendende dialog, hvilket har været en meget berigende i forhold til at det er børnenes ideer der sammen med Lines ekspertise, har været omdrejningspunkt for hele projektet. Det har været en spændende fantasirejse, hvor begreber som slikskoven, fodfisk, månebilen og kniv- og gaffeldyret lever videre i børnenes fantasi og leg. Et lærerigt projekt, hvor børn såvel som voksne har opdaget nye muligheder for kreativudfoldelse – grænser er skubbet og nye veje er åbnet".

"... Vi kunne ikke ønske os nogen anden til at have gennemført dette projekt sammen med os og børnene – TAK, for din dejlige måde at være på!!! Der var STOR enighed på sidst personalemøde om, at det dette projekt havde været ikke mindre end FANTASTISK. Vi syntes, at vi har fået mange ideer og nye teknikker til fremtidig kreativudfoldelse med børnene. Ikke mindst STOR ros til din måde at være sammen med børnene på – det var så dejligt at opleve".

Lotte Borgen, Børnehaven Søvang, Stilling

Kan man tegne på et vindue?
Børnenes værker udstilles
Fælles fantasidyr til børnehavens gavl
Vandrende pinde bliver til

Flere fotos fra børnehaver